Slide

Horeogrāfe un baleta studijas īpašniece Ieva Immertreija

IevaIe1 Operu un baletu kostīmu māksliniece atbildēja uz Spletnika jautājumiem.

Ieva Immertreija ir harizmātiska Latvijas sieviete, kam “kabatā“ ir ne tikai trīs dažādu profesiju bakalaura grādi un savas baleta studijas “Baleta Klase” atslēgas, bet arī adatas un diegi, kas viņai kā kostīmu māksliniecei pavēra durvis uz Eiropas operas, baleta un teātra skatuvēm. Dzimusi un augusi Rīgā un neskatoties uz to, ka lielu daļu dzīves pavada dažādās Eiropas pilsētās tik un tā par savām mājām sauc Rīgu.

Ar ko Jūs nodarbojies? Kā sākās Jūsu ceļš?
    Mani skolas gadi aizsākās Mākslas pamatskolā, vienlaikus apmeklējot deju nodarbības. Sākumā balets, vēlāk centos piedalīties teju visos deju projektos Latvijā un ārzemēs. Deviņus gadus gāju mūzikas skolā un mācījos klavierspēli, līdz deju un klavierkoncerti sāka pārklāties. Tā kā mākslās darbojos kopš agras bērnības, daudziem bija pārsteigums, kad paziņoju, ka kļūšu par juristi. Es ļoti mīlēju mākslu, bet tajā laikā domāju, ka nodarbojoties ar to vien - nopelnīt nav iespējams. Neredzēju izeju, kā varētu izdzīvot - būdama dejotāja, audēja vai gleznotāja. Mani vecāki, kā vienmēr, mani atbalstīja.

Kāds bija pagrieziena punkts Jūsu dzīvē?
    ievabaletsIeguvusi bakalaura grādu jurisprudencē un uzsākdama kopdzīvi ar vīru, brīvo laiku pavadīju šujot. Sāku muļķoties un radīt dažādus apģērbus. Sapratu, ka šī nodarbe man ļoti patīk - varēju sēdēt un šūt visu nakti, taču man nebija teorētisku zināšanu, kas procesu apgrūtināja. Tad bija brīdis, kad vīram teicu, ka labprāt aizietu to izstudēt. Viņš mani atbalstīja. Atliekot malā juridisko izglītību, devos studēt modi.

Studiju process bija visnotaļ aizraujošs, tomēr nevarēju pārtikt no gaisa un sāku meklēt peļņas iespējas. Aizvien biju pilna laika dejotāja. Atkal palaimējās, jo arvien vairāk dejot gribētāju sāka pieteikties privātajām nodarbībām. Tai pašā laikā man piedāvāja vadīt baleta nodarbības bērniem deju skolā, kurā gāju, kad biju maza. Runājot par manu dzīvi bieži var dzirdēt vārdu “nejauši”. Kaut kā “nejauši” viss dzīvē saliekas tikai tad, kad pieņemu lēmumu kaut ko mainīt.

Strādājot ar bērniem un vadot nodarbības, ātri sapratu, ka nevaru iztikt bez pedagoģiskās izglītības, tāpēc, tāpat kā brīdī, kad man radās liela interese par šūšanu, nolēmu doties studēt arī deju pedagoģiju. Bērniem pasniedzu to, ko pati mācēju, taču nebiju pārliecināta, ka mācu to tā, lai bērni saprastu. Viena lieta ir dejot pašai, pavisam kas cits - iemācīt dejot citus.

Ar ko Jūs visvairāk lepojaties?
    Ja mēs runājam konkrēti par to dzīves posmu, tad es jau studēju modi un nolēmu iegūt vēl vienu bakalaura grādu, šoreiz horeogrāfijā/pedagoģijā, tā iznāca studēt divus gadus pilna laika klātienē divās pilnīgi atšķirīgās izglītības iestādēs un jomās. Tomēr tas neapturēja mani no strādāšanas. Atlikušo laiku varēju sadalīt vēl divos darbos - deju skolotāja un kostīmu tehniskais dizainers Latvijas Nacionālajā operā. Godīgi sekot es ļoti lepojos ar šo posmu dzīvē, jo tas parāda manas darba spējas, potenciālu un šīs darba spējas pēc tam ir novērtējuši mani kolēģi un sadarbības partneri.

Kādas ir Jūsu spēcīgākās īpašības?
    Pēc pēdējās izstādes, kura bija vasarā, mana mamma man pateica, ka ļoti lepojas ar mani un, ka viņai ir ļoti patīkami lasīt profesionāļu, kolēģu, sadarbības partneru atsauksmes par manu darbu un manu attieksmi pret darbu, līdzcilvēkiem. Man piemīt augsta atbildības sajūta un cilvēki, kuri ar mani ir strādājuši to atzinīgi novērtē. Tā laikam ir mana spēcīgākā īpašība- atbildības sajūta un otra- spēja būt fleksiblai un atjautīgi iziet no pašām negaidītākajām situācijā.

Kas šobrīd notiek ar Jūsu darbu? Kādi ir plāni?
    21baletastudijaBaleta studijā “Baleta Klase” darbs turpinās attālināti bez pārtraukuma. Vienīgā atšķirība, ka nevaram noorganizēt un priecēt skatītājus ar koncertiem, deju izrādēm, bet attīstīties un progresēt bērni (un arī pieaugušie) var turpināt. Es nevaru doties uz meistarklasēm, konferencēm un semināriem ārvalstīs, kurās tiku aicināta piedalīties vismaz reizi mēnesī, bet tāpat, piemēram, vadīju nodarbības Vaganova Akadēmijas ofociālajā ziemas nometnē, attālinātajā režīmā. Ir atceltas jaunās izrādes, kurām veidoju kostīmus, jo šobrīd Eiropas teātriem ir grūti ar finansējumu un viņi mēģinās atgūties no krīzes ar vecajām izrādēm, bet tas man deva brīvu laiku, lai radītu “Baleta Klases” jaunāko māsu- “Imidža Klasi”- skolu, kurā sievietes var apgūt, iemācīties un uzlabot savu imidžu, stilu. Es šo sapni loloju 14 gadus un beidzot man bija laiks to realizēt!

Apraksties savu ideālu dienu.
    60BDF045 0E6C 468F 9D69 38B5F5DDFEDCManas ideālās dienas ir svētdienas, jo tad es mostos vēlu (es neciešu mosties agri), vīrs cep pankūkas bet mēs ar dēlu tās notiesājam neizkāpjot no gultas. Telefons un dators ir nolikts tālu prom. Mēs varam doties garā pastaigā, doties pie dabas vai arī visu dienu dzīvoties pa māju! Man ļoti patīk brīdis, kad mēs visi kopā uzkopjam māju- precīzāk mēs ar vīru uzkopjam un Hugo no otra gala visu mūsu iedomāto kārtību izjauc. Mana ideālā diena ir diena, kuru es varu pavadīt ar savu ģimeni.

Kā Jūs raksturotu draugi, cilvēki, kuri Jūs ļoti labi pazīst?
    Tā kā manu draugi viesbiežāk uzdotais jautājums ir:
    “Un kad vēl to Tu paspēji izdarīt?
    - Nu, ja… Tev taču ir tik daudz brīva laika!”,
    tad visdrīzāk mani draugi mani raksturotu kā cilvēku, kuram ir vairāk par 24h diennaktī.

Vai Jums ir personīga veiksmes recepte? Pastāstiet par to?
    Es katrā situācijā daru labāko, ko vien es varu un rezultātu atstāju Visuma ziņā. Es domāju, ka mana veiksmes recepte ir nebaidīšanās kļūdīties un tas, ka es nekad nepārstāju mācīties… tātad arī katru kļūdu uzskatu par iespēju pamācīties – kaut vai kā nākamo reizi nedarīt.

Uz kādu jautājumu Jūs vēlētos atbildēt, bet Jums nekad netika uzdots šis jautājums?
    Cilvēkiem bieži vien šķiet, ka viss ko es daru un viss, kas ir sasniegts man ir nācis ļoti viegli, jo es vienmēr esmu pozitīvi noskaņota un reti, kad lūdzu palīdzību vai sūdzos, bet man gribētos pateikt, ka nē - tas ir smaga darba rezultāts un kritieni ir bijuši… un ne viens vien!

Lapas:
    www.baletaklase.lv
    www.imidzha-klase.lv
    www.image-class.com

Instagram:
    baletaklase_ieva
    image.class
    baleta_klase

Facebook:
    https://www.facebook.com/ieva.immertreija
    https://www.facebook.com/imidza.klase
    https://www.facebook.com/baletaklase.lv